Meduňka lékařská

Asi nejznámější bylinka celkově. Má zklidňující účinky a pomáhá proti depresím či nespavosti. Čerstvé meduňkové listy natrhejte do hrnečku a zalijte horkou vodou, poté nechte vylouhovat 5–10 minut a horký nápoj vypijte.
Sedmikráskový čaj

Máta

Její použití je rozšířeno hlavně v kosmetice. Najdeme ji v zubních pastách, ústních vodách, ale i v tělové kosmetice. Odvar z máty funguje skvěle proti žaludečním problémům, hlavně proti křečím v žaludku a nevolnostem. Používá se ale také při průjmech, léčení revmatismu či žlučníkových kamenech.

Kopřiva dvoudomá

Opravdu kouzelná rostlinka. Jako malé děti jsme často byli pošlehaní kopřivou při hraní si v přírodě. Nicméně nám to neuškodilo, právě naopak. Je hojně využívána jako detoxikační prostředek, jelikož pomáhá rozproudit krev a zrychluje tak metabolismus. Navíc vyplavuje toxiny z těla. Zkusit také můžete kopřivový šampon, který úžasně funguje proti mastným vlasům.

Libeček

Má nahořklou chuť a přidává se hlavně do salátů. Jeho nejznámějším účinkem je to, že pomáhá se zažívacími potížemi a bojuje proti nadýmání a plynatosti. Také ho můžete využít do detoxikačních směsí, protože působí močopudně a vyplavuje toxiny z těla.
Bazalka v misce

Kontryhel

Přezdívaný ženskou bylinkou. Používá se při menstruačních bolestech, nepravidelné menstruaci, když jste vysadila antikoncepci, ale oblíbený je také u žen, které se pokouší o miminko, protože umí posílit dělohu a je větší šance, že žena úspěšně donosí a porodí dítě.

Ostropestřec mariánský

Svým vzhledem připomíná bodlák, ale nebojte při jeho jezení se Vám do žaludku nic nezabodne. Je známý hlavně kvůli tomu, že ho mají v oblibě lidé, kteří mají problémy s játry. Ať už jako přirozenou vadu, nebo z toho, že pijí velké množství alkoholu. Proto ho můžete najít v doplňcích stravy, které jsou určeny na léčbu jater. Ovšem se dá koupit i jako samostatné semínko, podobně jako například slunečnicové semínko a přidat ho můžete do jogurtu, či ovesné kaše. Doporučuje se ho nejprve na chvíli namočit do vody, aby trochu změklo, jelikož je těžší k rozkousnutí.